04/05/2016

Laitteisiin tutustumista ja varovaista höyläilyä

Tänään oli ensimmäinen työpäiväni Yu-Bokushan verstaalla, mahtavaa päästä perus puusepänhommien pariin! Täällä vietetään vielä huomiseen asti Japanin Golden Week pyhää, joten Asuka päätti aamulla, että menemme töihin vasta kello kymmeneksi. Kesäkuun ensimmäisenä päivänä alkavien Shizuokan kalustemessujen takia verstaalla tehdään tavallista enemmän töitä, klo 8-19, kuutena päivänä viikossa. Normaalisti viikonloppu olisi vapaa ja työpäivät loppuisivat viideltä.

Yu-Bokusha osallistuu messuihin omalla osastolla, jossa esitellään pääasiassa Nishion, mutta myös muiden työntekijöiden suunnittelemia kalusteita. Osa tuotteista on aikaisempaa mallistoa ja osa täysin uusia. Yrityksen jokapäiväiseen rytmiin kuuluu tunnin pituinen suunnittelutuokio, jossa kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus ideoida uusia tuotteita. Mielestäni erittäin fiksu ja raikas idea!

En ole vielä kysynyt asiasta, mutta ymmärtääkseni Nishion firmassa ei tehdä lainkaan mittatilaustöitä, vaan ainoastaan heidän omia katalogituotteita. Verstaalla lojuukin paljon puuvalmiita ja osittain koottuja huonekalujen komponentteja, sekä viimeisteltyjä pahvilaatikoihin pakattuja kalusteita.

Päiväni alkoi tänään kierroksella verstaan ympäri, Asukan opettaessa minulle heidän laitteidensa toimintaperiaatteet ja japanin kieliset nimet. Suuri osa koneiden nimistä on lainasanoja englannin kielestä. Esimerkiksi halkaisusaha, joka on tietenkin lip saw! Pääsin myös kokeilemaan heidän trukkiaan, jota he käyttävät suurehkon puutavarahyllynsä järjestyksessä pitämiseen. Iäkkäät japanilaiset puutyökoneet vaikuttivat ensisilmäykseltä hieman uhkaavilta, mutta ovatkin oikeastaan erittäin yksinkertaisia ja laadukkaan oloisia. Suojalaitteen puuttuminen oikohöyliltä on tietysti hieman kuumottava yksityiskohta. Hallissa on erittäin monipuolinen valikoima koneita ja osa niistä oli itsellekin täysin entuudestaan tuntemattomia. Esimerkkinä iso muotojyrsin, joka tekee kappaleen päähän automaattisesti dominotappia muistuttavan, pyöreäkulmaisen tasoreikätapin. Vastaparina tälle on samalla tavalla paineilmalla automatisoitu jyrsinpöytä, joka tekee kappaleen pintaan pyöreäkulmaisen liitosreijän. -Todella hienoja laitteita, jotka voidaan tosin tänä päivänä korvata yhdellä alle tuhannen euron käsikäyttöisellä liitosjyrsimellä!

Ensimmäinen varsinainen työtehtäväni on neljän Japanilais-henkisen displaystandin valmistaminen messuja varten. Nämä standit, kuten kaikki muutkin heidän tuotteensa valmistetaan Japanilaisesta kastanjasta. Höylätty sahatavara muistuttaa hieman tummahkoa saarnia. Neljään standiin tarvitaan toistasataa osaa, joten niissä riittänee töitä muutamaksi päiväksi. Ensi kertaan siis!

No comments:

Post a Comment